Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Alımı
Tüp mide ameliyatı sonrası kilo alımı en çok araştırılan obezite cerrahisi konularından birisi. Obezite cerrahisinde geçen 16 yılın bana bu konuda öğrettiklerini sizinle paylaşacağım bu makalemde.
Tüp mide ameliyatı esas olarak kısıtlayıcı bir yöntem. Küçülen mide hacmi bir seferde aldığımız gıda dolayısı ile kalori miktarını büyük oranda azaltıyor.
Tüp mide ameliyatı sonrası geçen zaman içerisinde küçültülen midenin genişlemesi, küçük midenin kısıtlayıcı etkisini azaltıyor. Kişi midesi genişledikçe daha rahat gıda alabilir hale geliyor.
Midenin duvar kalınlığı, alt bölümünde yaklaşık 4mm iken üst bölümde ise 1mm,ye kadar incelebiliyor. Midenin üst kısmı daha ince ve daha esnek yapıda olduğu için tüp mide ameliyatı sonrası geçen yıllar sonrasında bu bölümde genişleme olabiliyor. Yıllar önce yayınlanan bir tıbbi makalede midenin tüp mide ameliyatı sonrasında hem üstten hem de alt bölümden genişlediği adeta kum saatine benzediği tarif edilmişti.
Midenin alt bölümü kalın duvarlı olduğu halde nasıl genişliyor diye soru aklınıza gelebilir. Bunun açıklaması oldukça basit aslında; çok iyi hatırlıyorum bundan 11 yıl önce A.B.D.'de bu konuda eğitim alırken, tüp mide yönteminin ilk tarifi farklıydı. Midenin alt kısmını günümüzdeki tüp mide yönteminden farklı olarak daha büyük yapıyorduk. Tüp mide ameliyatında midenin alt kısmı mide çıkış kapakçığından yaklaşık 6 cm mesafeden kesilmeye başlanıyordu. Bu mesafe günümüzde 2 cm'e kadar indirilmiştir. Üst kısım yemek borusu ile midenin birleştiği noktadan yaklaşık 1 - 2 cm mesafeden kesiliyor ki, bu 11 yıl öncede aynıydı.
Tüp mide ameliyatında midenin tam orta noktası aslında en dar bölgesi oluyor. Bunun sebebi midenin adeta bir fasülye tanesine benzeyen kıvrımlı şekli ve kullandığımız stepler cihazının 6 cm ilk düz kesiler yapabilmesi. Bir kağıdı elimizde keserken çizgiyi takip edebilir ve makasın uçlarını kapatırken kağıdı makasın düzlemine göre döndürebilir yada makası döndürebiliriz. Tüp mide ameliyatı esnasında mideyi ya da stapler'i sabitledikten sonra kesme aşamasında ikisini de döndüremiyoruz. Bu yüzden mide kıvrımının en keskin olduğu orta noktada, stapler hattı mide duvarına çok yaklaşıyor. Tüp mide ameliyatında mide içine kılavuz bir buji yerleştirilse de midenin elastik dokusu nedeni ile bujiye rağmen tam bu midenin orta noktasında darlıklar oluşabiliyor. İşte bu noktadaki darlık kişinin gıda alımını kısıtlıyor ve zayıf kalmasını sağlıyor. Mide küçültülürken oluşan bu darlık hafifse sorun yaratmıyor, fakat ileri düzeyde ise uzun süreli kusmalara yol açıyor.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Alımı Sebepleri
Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo almanın en sık sebebi yukarıda ayrıntılı bahsettiğimiz şekilde midenin kısıtlayıcı özelliğini yitirmesidir. Yukarıda da bahsettiğimiz şekilde tatlı darlıklar daha uzun süre zayıf kalınmasını sağlamaktadır. Obezite cerrahisi sonrası hastanın tekrar kilo almasının, hastanın eski alışkanlıklarına geri dönmesi ile açıklanmaya çalışılması bana mantıklı gelmiyor. Tabiki yüksek kalorili ve midede uzun süre kalmayan gıdalarla beslenme kilo verme performansını azaltmakta ise de, tüp mide ameliyatı ile oluşturulan tüpün kısıtlayıcı etkisi kişiyi uzun yıllar zayıf tutabilmektedir.
Özet olarak tüp mide ameliyatı sonrası kilo alımı problemini en aza indirmek için esas odaklanmamız gereken konu midenin oluşturulma şeklidir. Obezite cerrahisinin en basit ameliyatı olarak görülen tüp mide yöntemi aslında yukarıda anlattığımız tespitler ışığında düşünüldüğünde adeta bir heykeltraş gibi yapılması gerektiği söylenebilir.