Tüp Mide Ameliyatı - Mide Küçültme Ameliyatı
İçindekiler
Tüp Mide Ameliyatı
Tüp mide ameliyatı karın duvarında açılan küçük deliklerden girilerek (Laparoskopi) midenin hacminin küçültüldüğü bir operasyondur. Oluşturulan yeni midenin şeklinden dolayı Tüp Mide Ameliyatı adı verilmiştir. Midenin yaklaşık %80’inin çıkartılması ile geride 150 - 200 cc hacimli mide dokusu kalır. Tüp mide ameliyatı ile mide hacmi azalacağı için, kişi daha az gıda ile daha çabuk tok hissedecek ve eskisi kadar fazla yemek tüketmeyecektir. Tüp mide ameliyatı ile midenin üst geniş kısmı (fundus) çıkartıldığı için buradan salınan açlık hormonu ghrelin de azalır ve çoğu hasta ameliyat sonrası açlık hissetmez. Ghrelin hormonu yaklaşık 6 ay sonra ince barsaklardan tekrar üretilir ve iştah geri gelir. İştahın normale dönmesine rağmen mide hacmi küçüldüğü için kişi çabuk doyar ve sağlıklı kilolarına doğru zayıflamaya devam eder.
Tüp mide ameliyatı, 1960'lardan beri zayıflamak amacı ile yapılan daha karmaşık 'duodenal switch' ameliyatının aslında ilk yarısıdır. Duodenal switch ameliyatı daha karmaşık ve özellikle süper obezlerde daha riskli olduğu için ameliyat iki aşamada yapılmaya başlandı. İlk seansta sadece mide küçültüldü ve 6 ay sonra hastaların ikinci aşama için tekrar gelmeleri söylendi. İkinci aşamada ise Duodenal switch yöntemi tamamlanacak, yani ince barsaklar üzerinde karmaşık bypass kısmı uygulanacaktı. Fakat umulmayan bir şey oldu, hastalar süper obezite sorunu yaşamalarına rağmen tüp mide ameliyatı ile istedikleri oranda zayıfladılar ve ikinci aşamaya gerek duymadılar. Bu şekilde tesadüfen 'tüp mide ameliyatının' tek başına da yeterli bir zayıflama ameliyatı olduğu anlaşıldı!
Tüp mide ameliyatı şu şekilde özetlenebilir:
- Tüp mide ameliyatı en sık uygulanan obezite cerrahisi yöntemidir.
- Ameliyat öncesi 2-3 günlük sıvı diyet yapılarak karaciğer küçültülür. Ameliyat sabahı ya da bir gün öncesi geniş kapsamlı testler yapılır.
- Tüp mide ameliyatı genel anestezi ile laparoskopik (kapalı) olarak yapılır ve 45-60 dk. sürer.
- Ameliyat sonrası hasta 30 dk. uyanma odasında bekledikten sonra odasına çıkar ve 2 saat sonra kalkıp yürüyebilir.
- Ameliyat sonrası 3 saat sonra çok az su içebilir ve ağzında buz eritip suyunu yutabilir.
- Ameliyatın ertesi günü ilaçlı mide filmi çekilir ve normal ise berrak sıvı gıda başlanır. Hastanedeyken duş alınabilir.
- 2 gece hastanede kaldıktan sonra taburcu olunur ve şehir dışına kara, hava ya da deniz yolu ile yolculuk yapılabilir.
- Tüp mide ameliyatı sonrası 3. gün masa başı işlere 7. gün ise fizik gücü isteyen işlere dönülebilir.
- Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme hastanede diyetisyen tarafından anlatılır ve sonrasında düzenli aralıklar ile online ya da yüz yüze görüşmelerle destek sağlanır.
- Tüp mide ameliyatı ile bypass yöntemlerine göre daha az vitamin takviyesi ihtiyacı olur.
- Tüp mide ameliyatı sonrası ilk 6 ayda fazla kiloların %80’i verilebilir. Kilo verme 18 ay sürer.
- Ameliyat sonrası ciltte sarkmalar özellikle 120 kg ve üzerinde olan kadınlarda daha fazla olur. Bu yüzden fazla kiloları ihmal etmemek çok önemlidir.
- Tüp mide ameliyatı ile obezitenin getirdiği,
- İnsülin direnci azalır.
- Şeker hastalığı düzelir.
- Yüksek tansiyon normale döner.
- Karaciğer yağlanması düzelir.
- Uyku apnesi kaybolur.
Standartlara uygun yapıldığında oldukça etkili ve kalıcı zayıflama sağlayabilen tüp mide ameliyatının en önemli özelliği sindirim sisteminde değişiklik yapılmasına rağmen, gıdanın doğal yoldan sistem içinde ilerlemesidir. Bu sayede tüp mide ameliyatı sonrasında vitamin ve mineral eksiklikleri diğer yöntemlere oranla daha az görülür ve düzeltilmesi daha kolaydır. Bir nevi daha organik bir yöntem olarak düşünülebilir.
Kaç Kilo Olmak Lazım?
Tüp mide ameliyatı, diyet ve egzersiz ile sağlıklı kilosuna ulaşamayan ya da ulaşıp bu kilosunu koruyamayan 11– 65 yaş aralığındaki herkese uygulanabilir. Daha ileri yaşta olan kişilerde (65+) kondisyonu iyi olanlarda da tüp mide ameliyatı uygulanabilir. Vücut yağ oranı kabaca Vücut Kütle İndeksi (VKİ) ile hesaplanır. Kilomuzun, boyumuzun karesine bölünmesi ile bulunur. 1.65 metre boyundaki bir kişi 91 kg olsa; 91/1.65x1.65= 33.4 (VKİ) yani yağ oranı yaklaşık 33.4 olarak kabul edilir. Aşağıdaki kutucuklara boy ve kilonuzu girerek VKİ’nizi hesaplayabilirsiniz.
Vücut kitle indeksi ve yağ yüzdesi 30’un üzerinde ise OBEZİTE sorunu var demektir.
Vücut kitle indeksi ve yağ yüzdesi 30’un üzerinde ise OBEZİTE sorunu var demektir.
- Vücut kütle indeksi (VKİ) 40 ve üzerinde olanlar,
- Vücut kitle indeksi (VKİ) 40 ile 35 arasında olup şeker, yüksek tansiyon, uyku apnesi ve yağlı karaciğer gibi yandaş hastalığa sahip olup sağlığı tehlike altında olanlar,
- Beden kitle indeksi 30 ile 35 arasında olanlar, yandaş hastalıklar yanında obezitenin getirdiği toplumsal ve psikolojik yükün ameliyatın komplikasyonlarından daha fazla yük getirdiği kişiler tüp mide ameliyatı için uygun sayılabilirler.
- Vücut kitle indeksi 27-30 arasında olanlar ise ameliyat dışı yöntemler için uygun olabilirler.
90 kg olan birisi tüp mide ameliyatı olabilir mi? sorusuna cevap verirken hastalarımızın %80’i kadınlar olduğunu ve Türkiye’de kadınlarımızın boy ortalamasının 1.65 – 1.68m aralığında olduğunu da göz önüne alarak, VKİ hesaplandığında 32-33 aralığında çıkmaktadır. Tüp mide ameliyatı olabilmek için VKİ ya da vücut yağ oranının %35’in üzerinde olması önerilmesine rağmen, günümüzde artan teknoloji ve tüp mide ameliyatı komplikasyon oranlarının çok azalması nedeniyle, VKİ 30-35 aralığın da seçilmiş hastalarda karşılıklı konu tartışılarak tüp mide ameliyatı kararı alınabilir.
Benzer şekilde 80 kilo olan biri tüp mide ameliyatı olur mu? ya da 100 kilo olan bir kişi tüp mide ameliyatı olur mu? şeklindeki sorulara yukarıda açıkladığımız şekilde VKİ diğer bir deyişle vücut yağ oranı hesaplanarak yanıt aranmalıdır.
Ameliyat Yaş Sınırı Nedir? Çocuklara Yapılabilir mi?
Tüp mide ameliyatı yaş sınırı klasik olarak 18-65 aralığında verilmekle birlikte, obezite cerrahisinde artan tecrübe ve bilgi ışığında bu sınırlar günümüzde yukarıya ve aşağıya olacak şekilde aşılmıştır.
18 yaş altındaki adolesan ya da genel anlamda çocuklarda tüp mide ameliyatı kararı, ebeveyn onayı ile verilmektedir. Biz pratiğimizde çocuklarda obezite ameliyatı kararı vermeden önce Endokrin uzmanı görüşü alıyoruz. Çocuklarda tüp mide ameliyatı fiziksel gelişimlerinde bir aksama yapmaz iken, psikolojik gelişimlerinde ve özgüven kazanmalarında pozitif yönde oldukça etkilidir. Çocuklarda tüp mide ameliyatı yapan ekibin ve özellikle cerrahın, obezite cerrahisi alanında tecrübeli olması şartı aranmaktadır. Kliniğimizde yıllar içerisinde onlarca çocuğumuz uygun şartlarda tüp mide ameliyatı olmuş ve sağlıklı hayatlarına devam etmektedirler.
65 yaş üzeri kişilerde tüp mide ameliyatı kişinin fiziksel kondisyonuna bağlı olarak uygulanabilir. Tüp mide ameliyatı ile ilgili kliniğimizde 74 yaşa kadar ameliyatlar uyguladık. Ameliyat sonrası artan fiziksel ve ruhsal gelişimi, özellikle bu 65 yaş üzeri grupta da gözlemledik.
Ameliyat Öncesi Hazırlık
Tüp mide ameliyatı öncesi diyet özellikle karaciğer yağlanması olan kişilerde yapılır. Tüp mide öncesi diyetin süresi kişinin vücut kütle indeksine bağlı olarak ayarlanır. Karın bölgesi büyük, kol ve bacakları ince kişiler yani santral obezite sorunu olanlarda karaciğer yağlanması daha sık görülür. Karaciğerin büyüklüğü tüp mide ameliyatındaki en ciddi teknik zorluğu oluşturur. Bu yüzden ameliyat öncesi sıvı diyet yapılır ve karaciğer günler içerisinde küçülür. Tüp mide ameliyatı kolaylaşır ve süresi kısalır, komplikasyon oranları da azalır. Diyetisyeniniz tarafından size tüp mide ameliyatı öncesi gönderiler diyetinize uymanız sağlığınız açısından çok önem taşır.
Ameliyat öncesi günlerde bazı alışkanlıklar alkol ve sigara gibi kısmen azaltılarak devam edilebilir. Günde 10 tane sigara içimine izin verilir. Astım kronik akciğer rahatsızlığı olanlar ameliyat öncesi sigara içimini günde 5 adete kadar azaltmalıdırlar. Tüp mide ameliyatı öncesi sigara içimini aniden bırakanlarda akciğer sıvı üretimi sekresyon ve öksürük artar ki bunu tercih etmeyiz. Sigara içimi kısmen yara iyileşmesini etkileyebilir. Bu yüzden sigara içimine tüp mide ameliyatı sonrasında ilk 15 günde sınırlı sayıda olacak şekilde (günde 5-8) devam edilebilir.
Ameliyat öncesinde alkol kullanımı sigara kullanımı kadar büyük risk yaratmayabilir. Ancak alkol bağımlılığı olan kişilerde bu ciddi bir problemdir. Alkol bağımlılığı olan kişilerde mide ameliyatı yapılmamaktadır. Bunun nedeni ise kişinin tüp mide ameliyatı sonrası beslenmeye dikkat etmemesi ve alkol bağımlılığından dolayı tekrar içmeye başlama riskidir. Tüp mide ameliyatı sonrası alkol bağımlılığı olan kişiler hem verdiği kiloyu tekrar geri alırlar hem de sağlıksız beslenme nedeniyle kas ermesi, sindirim sistemi rahatsızlıkları ile daha sık karşılaşırlar. Sosyal alkol alan kişiler ameliyat öncesi son gece alkol almamaları uygun olur.
Tüp mide ameliyatı öncesi kan sulandırıcı etkisi olan aspirin gibi ilaçların 4 gün önceden kesilmesi gerekir. Bu arada tansiyon ilaçlarınızı ameliyat sabahına kadar kullanmalısınız.
Ameliyat öncesi akşam diyetinize uygun hafif sıvı gıda alırken bol miktarda sıvı alabilirsiniz. Gece 24:00 a kadar sıvı ve sulu gıda alımında bir engel yokken, sonrasında ağızdan hiçbir şey almadan güzel bir uyku ile sabah dinlemiş bir şekilde uyanmanız tavsiye edilir. Sabah aksi söylenmedikçe 08:00’da hastanede olmalısınız. Koordinatörümüzün yönlendireceği şekilde hastaneye yatışınız yapılır ve bazı kan testleri için sizden kan alınır, EKG ve akciğer grafiniz çekilir. Sonrasında yatağınızda anestezi doktoru sizi görür ve muayene eder. Bazen durumunuza göre başka uzman doktorların da muayenesini isteyebilir. Eğer düzenli kullandığınız tansiyon ilaçlarınız varsa aynı şekilde ve saatte az su ile bu ilaçlarınızı almalısınız. Bu konuda anestezi doktoruna da bilgi verebilirsiniz.
Tüp mide ameliyatı öncesinde sabah hastaneye yattığınızda kan testleriniz yapılır. EKG ve akciğer filminiz çekilir. Anestezi uzmanı odanıza gelip sizinle konuşur ve muayene eder. Gerekli görürse diğer dahili uzmanların da sizi değerlendirmesini talep eder.
Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Endoskopi, Kolonoskopi
Tüp mide ameliyatı öncesi endoskopi 50 yaş üzeri ve son 3 yılda endoskopi yapılmamış olan kişilerde kanser ya da kanser öncesi lezyonları ortaya koymak için yapılabilir. Rutin olarak herkese tüp mide ameliyatı öncesi endoskopi yapılması gerekli değildir. Kolonoskopi ise tamamen farklı kalın barsak hastalıklarına yönelik bir tetkik olup yine 50 yaş üzeri ve şikayeti olan kişilerde yapılması uygundur.
Ameliyatınızdan yaklaşık 10 dk önce Koray hocamız gelip sizi odanızda ziyaret edecek. Ameliyat öncesi kan sulandırıcı bir iğne 1 saat önce yapılır, ameliyata geçmeden hemen önce ise sakinleştirici bir ilaç verilerek yatağınızla ameliyathaneye indirileceksiniz.
Ameliyatınız genel anestezi ile yapılacak, yani bir saat süren ameliyatınız, size 1 saniye gibi gelecek. Ameliyat sonrası uyanma odasında 30 dk kalacaksınız. Odanıza geçtiğinizde varsa ağrı ve bulantınız için hemşire size ağrı kesici ve bulantı giderici verecek. Vücudunuzda dren, sonda olmayacak. Odaya geldikten 2 saat sonra kendiniz kalkarak yürüyebileceksiniz. Hastanede 1 refakatçi sizinle kalabilir. Yalnız başınıza kalmanızda da bir sakınca yok. Ameliyatınızın ertesi sabahı Radyoloji bölümüne inecek ve mide filminiz çekilecek. Burada size vişne suyu ile karıştırılan bir ilaç içirilecek. Skopi sonrası su ve elma suyu içmeye başlayacaksınız. İki ya da 3 gece hastanede kaldıktan sonra taburcu olduğunuzda araba kullanabilir ya da uçakla seyahat edebilirsiniz.
Hastanede kaldığınız sürede diyetisyeniniz sizi ziyaret ederek diyet planı hakkında bilgi verecek. Sizin için hazırlanan kitapçık ihtiyacınız olan tüm bilgileri içermektedir.
Ameliyat ve takip hemşiremiz ya da Koray hocamız ameliyat sonrası evde kullanacağınız ilaçlar hakkında size bilgi verecek.
Evinize geçtiğinizde hem diyetisyenimiz hem de hemşiremiz neler yapacağınız konusunda size destek olmaya devam edecek. Günlük yaşantınıza dönebileceksiniz. Kapalı ameliyat tekniği sayesinde ağır kaldırma ve günlük hareketlerde hiçbir sakınca olmayacak. Ameliyat sonrası duş konusu hastanede başlar sadece eve çıktığınız ilk 5 gün dikişlerinizi duş esnasında su geçirmez bandajlar ile kapatmalısınız. Dikişleriniz gizlidir ve almaya gerek kalmaz. Size tarif edilen ilaçlarınızı evde kullanmaya başlayacaksınız. Beslenme konusu diyetisyeniniz tarafından hastanede size anlatılmış olacak, 15. günde tekrar diyetisyenimizle yüz yüze görüşecek ve ölçümleriniz yapılacak. Şehir dışındakiler için online görüşme sağlanacak. Zayıflama süreciniz boyunca aylık olarak kontrollere gelebilirsiniz. 3 ayda bir kan tahlillerinizi yaptırıp bize göndereceksiniz.
Ameliyat Tekniği
Tüp mide ameliyatı, karın duvarında açılan küçük deliklerden girilerek kapalı (laparoskopik ) olarak yapılır. Tüp mide ameliyatında karın duvarı kesilmediği için kişi 1-2 saat sonra kendi başına ayağa kalkıp yürüyebilir. Midenin soldaki geniş kısmı etraf dokulardan ayrılır, sonrasında anestezist ağızdan silikon 12 mm çapında bir tüpü mide içerisine ilerletir. Tüp mide ameliyatı adı bu şekilde tüp şeklinde yeni mide oluşturulduğu için verilmiştir. Bu silikon tüp kılavuzluğunda zımba (stapler) aleti kullanılarak mide dikine eksende kesilir ve mide yemek borusu devamında muz şeklinde tüpleştirilmiş olur. Midenin geniş kısmı (yaklaşık %70) karın duvarındaki delikten çıkartılır. Tüp mide ameliyatı sonlandırılmadan stapler (zımba hattı) ikinci bir dikiş hattıyla güçlendirilir. Tüp mide ameliyatı sonrası kliniğimizde birçok kliniğin aksine olarak diren yerleştirilmez. Bu içe katlayan dikiş tekniği sayesinde tüp mide ameliyatının komplikasyonlarından kanama ve kaçak riski en aza inmiş olur.
Tüp mide ameliyatı yaklaşık 45 dk. sürer. Süper obezlerde ve karaciğeri aşırı derecede yağlı olan hastalarda tüp mide ameliyat süresi 1.5 saat sürebilir.
Zayıflama Süreci
Tüp Mide Ameliyatı ile Kaç Kilo Verilir? Kilo Verimi Ne Zaman Durur?
Tüp mide ameliyatı sonrası ilk altı ayda fazla kilonun %70’i verilir. Kilo verimi yavaşlayarak 18 aya kadar devam eder. Tüp mide ameliyatı ile gün içinde daha az kalori almak mümkün hale gelirken kişi diyetlerdeki aç kalma stresinden de kurtulur. Tüp mide ameliyatı sonrası hormonlardaki değişim (Ghrelin ve Glukakondaki düşme) açlığı azaltır, kilo verimine katkıda bulunur. Tüp mide ameliyatı sonrası kilo verimi 18. ayda durur ve sonrasında birkaç kilo geri alınır ve plato dönemi başlar. Sağlıklı bir yaşam şekli oluşturabilen kişiler tekrar kilo almazlar.
Tüp Mide Ameliyatı ile Aşırı Zayıflar mıyım?
Tüp mide ameliyatı sonrası aşırı zayıflama sık görülen bir durum değildir. Tüp mide ameliyatında istenmeden yapılan teknik bir hata nedeniyle olur çoğu zaman. Tüp mide ameliyatı esnasında özellikle daha az delikten ameliyat yapılmaya çalışıldığında midede helezon şeklinde dönme olabilir. İşte bu torsiyon darlık ve dolayısı ile tüp mide sonrası aşırı zayıflamaya yol açabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alır mıyım?
Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo alımı 5 ile 10 yıllık takiplerde sırasıyla bilimsel makalelerde %18 ve %28 olarak tespit edilmiştir. Tüp mide sonrası keyfi beslenen, aktif yaşamayan, düzensiz uyuyanlar, atıştırma huyu olanlar, sık sık yeme alışkanlığı geliştirenler tekrar kilo alır. Tüp mide ameliyatına rağmen bu kilo alımı eski ameliyat öncesi kilolara dönme şeklinde değildir. 104kg dan 60’a inen bir tüp mideli 2 yıl sonra 83kg’ya çıkabilir örnek olarak. Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo alımı sebepleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayın
Tüp Mide Ameliyatıyla 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?
Tüp mide ameliyatı sonrası birinci ay en hızlı kilo verilen aydır. Tüp mide sonrası ilk ay toplam kilonun yaklaşık %10’u verilir. 120 kg ile ameliyat olan kişi 12 kilo verir ve bir ay sonra 108 kg olur. Tüp mide ameliyatı sonrası ilk ay %10 gibi hızlı kilo vermenin sebebi ilk 2 hafta sıvı ve püre diyet ile beslenme ve özellikle ameliyatın ilk haftasında yeni oluşan muz şeklindeki midenin iç kısmında ödem olmasıdır. Ghrelin adı verilen açlık hormonu da mide küçültme ameliyatı sonrası azalır. Bu da iştah azalması nedeni ile gıda alımı isteğini azaltır.
Tüp Mide Ameliyatı Olup Pişman Olan Var mı?
Tüp mide ameliyatı sonrası hastanın kilo verdikçe psiko-sosyal durumu da düzelir, daha dışa dönük bir yaşam sürmeye başlar. Nadiren bazı hastalar ameliyat sonrası pişmanlık hissine kapılabiliyor. “Neden böyle bir ameliyat oldum?” şeklinde pişmanlıklarını dile getirebiliyorlar. Genel anlamda yaşam kalitesinin çok çok arttığını, yandaş hastalıkların düzeldiğini, şeker hastası olan hastaların insülin ve oral anti diyabetik ilaçları kestiğini görmekteyiz. Yine kilo verdikçe yüksek tansiyonun düzeldiğini, diz ve bel ağrılarının düzeldiğini, aktivitelerinin arttığını kısaca hayatın güzelleştiğini görüyoruz.
Bir de niye daha önce ameliyat olmadım diye pişman olanlardan bahsetmeden geçmeyelim. Tüp mide ameliyatı ile uzun yıllar alıştıkları ve aslında normalmiş gibi gelen fazla kiloların tüp mide ameliyatı ile gitmesi ve sağlıklı kiloya ulaşılması neden daha önce bu ameliyatı olmadım şeklinde yorumlara yol açıyor.
Ameliyat Riskleri
Tüp mide ameliyatının riskleri iki şekilde incelenebilir. Bu ayrım erken dönem riskler ve geç dönemde görülen riskler olmak üzere sıralanabilir.
Erken dönem riskler:
- Kaçak (dikişlerden sızma)
- Kanama
- Enfeksiyon
- Anestezi komplikasyonları
- Solunum yolu problemleri
- Pıhtılaşma problemleri
Geç dönem riskler:
- Bulantı-kusma
- Reflü hastalığı
- Beslenme bozukluğu
- Kesi yerlerinden fıtıklaşma
- Kan şekerinde düşme
Tüp mide ameliyatı genel olarak düşük riskli ameliyatlar grubunda yer alır. Ameliyatın tekniği zor değildir. Zor olan mideye güzel şekil verebilmektir. Bu da yüksek deneyim ve tecrübe gerektirir. Tüp mide ameliyatı risklerini en aza indirmek için, uygulayan cerrahın başlangıçta obezite cerrahisi konusunda uygun bir eğitim almış olması şarttır. Doğru tekniğin öğrenilmesi ve uygulanması artan tecrübeyle birlikte tüp mide ameliyatını çok güvenli bir hale getirecektir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kaçak
Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak olması yani zımba hattının kısmen yırtılması açılması hastada öncelikle yüksek ateş daha az oranda karın ağrısı belirtileri oluşturabilir. Tüp mide ameliyatı sonrası kaçak sıklıkla 5 ile 15 günler arasında olur. Ameliyat sonrası evine giden hastanın ateşinin çıkması normal değildir. Bu durumda hemen hemşirenize ve doktorunuza ulaşmalısınız. Kaçak tüp mide ameliyatı sonrası nadir de olsa oluşabilen istenmeyen bir komplikasyon olmakla birlikte erken teşhis edilir ve doğru tedavi yöntemleri uygulanırsa çoğunlukla hastanın hayatını riske etmeden iyileştirilebilir. Bunun için ameliyat sonrası özellikle 5 ile 15 günler arasında yüksek ateş üşüme titreme karın ağrısı omuz boyun ağrısı belirtileri görüldüğünde hemen doktorunuza ulaşmalısınız. Kesin teşhis çoğunlukla bilgisayarlı tomografi yardımıyla konulur.
Kaçak tespit edildiğinde karın içinde henüz apse oluşmadığı dönemde antibiyotiklerle ve endoskop yardımıyla yerleştirilen stent ile bu durum ameliyatsız düzeltilebilir. Apse oluşmuşsa yine ameliyat etmeden radyoloji desteğiyle hapse boşaltılabilir. Uygun ameliyat dışı tedavi yöntemleriyle tüp mide sonrası kaçakların %80’i tedavi edilebilir. Tüp mide ameliyatı sonrası geç fark edilen kaçaklardan ameliyat ile müdahale gerekebilir. Bu ameliyat yine çoğunlukla kapalı olarak uygulanır. Burada karın içindeki iltihabın dışarı alınması ve mide içerisine konan stent daha fazla mide içi sıvısının karna akması engellenmeye çalışılır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kanama
Tüp mide ameliyatı sonrası kanama görülebilir. Bu genelde ameliyat sonrası birinci günde bazen ikinci günde hastanedeyken ortaya çıkar. En sık kanama midedeki zımba hattından olur. Tüp mide ameliyatı sonrası oluşan kanamalar, kanamanın şiddetine göre tedavi edilir. Çoğu kanama kendiliğinden durur, bazen miktarı orta düzeyde olduğunda kan vermek gerekebilir. Ama durmayan ve yüksek hızlı kanamalar tekrar kapalı yöntemle müdahale gerektirir. Bu müdahalede tüp mide ameliyatı zımba hattında oluşan kanamalar dikişlerle kontrol edilir. Bizim serimizde kullandığımız içe katlayan dikiş tekniği nedeniyle tüp mide ameliyatı sonrası kanamalar yok denecek kadar azalmıştır. Bu yüzden tüp mide ameliyatı sonrası diren de uygulamıyoruz.
Tüp mide ameliyatı sonrası eve geçtiğiniz dönemde kan sulandırıcı kullandığınız ilk ayda idrar yolları ya da diş etlerinden kanama görülebilir. Bu durumu hemen hemşirenizle paylaşmanız gerekir. Tüp mide ameliyatı sonrası idrarınız koyu, çay renginde ise bu kanama belirtisi olabilir. Kan sulandırıcıyı bir süre kullanmamak gerekir. Böyle bir durum yaşarsanız doktorunuza danışmanız gerekir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kan Kusmak
Tüp mide ameliyatı sonrası ilk günlerde hastanede yatarken kan ve tükürük karışımı şeklinde kusmalar olması normaldir. Fakat taburcu olup eve gittikten sonra kanlı kusma olması durumunda doktorunuzla temasa geçmeniz gerekir. Tüp mide ameliyatı sonrası zımba hattından karın içine kanamalar olabileceği gibi, bazen de mide içerisine mukozadan kanamalar olabilir. Bunlar çoğu zaman kendiliğinden dururlar. Tüp mide ameliyatı sonrası gelişen kanamalar kendiliğinden durmadığında bazen kan verilerek ve hastaneye yatırılarak endoskopik yöntemle tedavi etmek gerekebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Emboli
Tüp mide ameliyatında özellikle ameliyat esnasında bacaklardaki kalın toplar damarlar içerisinde nadiren kötü durum oluşabilir. Oluşan bu pıhtı hasta taburcu olduktan yaklaşık 2 - 3 hafta sonra buradan koparak akciğer (Tüp mide ameliyatı sonrası pulmoner emboli), beyin gibi hayati organlara gidip buradaki dolaşımı kısmen kapatabilir. İşte buna emboli adını veriyoruz. Emboli küçük olduğunda tehlikesiz iken büyük olduğunda ciddi sıkıntılara yol açabilir. Tüp mide ameliyatı esasında bacakta toplar damarlarda pıhtı oluşmaması için ameliyat öncesi kan sulandırıcı uygulanır, ameliyatta bacaklara pozitif basınç uygulayan manşonlar sarılır. Ameliyat sonrası hasta erken ayağa kaldırılarak dolaşımın erkenden normale dönmesi sağlanır. Ayrıca ameliyat esnasında karın içi basıncı düşük tutularak bacaklardan kan dönüşü kolaylaştırılır. Tüp mide ameliyatı sonrası emboli yok denecek kadar az görülmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Portal Ven Trombozu
Tüp mide ameliyatı sonrası barsaklardaki kanı karaciğere taşıyan toplar damar sisteminde kan pıhtılaşması nadiren görülebilir. Bu durum oldukça ciddidir ve hayati risk taşıyabilir. Erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Sebebi tam olarak bilinmeyen bu durum daha çok ailevi kan pıhtılaşma eğilimi olan bireylerde görülür. Belirtileri hafif bulantıdan şiddetli karın ağrısına kadar değişiklik gösterir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Ateş
Tüp mide ameliyatının en korkulan riski kaçak olmasıdır. Özellikle yeni oluşturulan mide tüpünün üst kısmı daha ince ve zayıf duvarlı olması nedeniyle zımba hattı ameliyat sonrası açılabilir, mide içeriği ve asit karna dökülür ve apse oluşur. Yüksek ateş, karın ağrısı ile kendini belli eden ‘kaçak’ teşhis edilip tedavi edilmez ise hastanın durumu ağırlaşır ve yoğun bakım şartları gerekir Tüp mide ameliyatı sonrası oluşabilecek bu kaçak komplikasyonu en aza indirmek için zımba hattının bir şekilde güçlendirilmesi gerekir. Biz kliniğimizde son 9 yıldır zımba hattını içe katlayarak üzerine ikinci bir dikiş hattı uyguluyoruz. Tüp mide ameliyatında uygulanan bu özel dikiş 90 günde eriyerek vücuttan atılıyor. Her 300 hastada 1 görülebilen bu kaçak komplikasyonu dikiş tekniği uygulamamızdan beri ortadan kalkmıştır.
Tüp mide ameliyatı sonrasında vitamin eksikliği görülebilir. Tüp mide sonrası vitamin eksikliği çoğu kişide geçicidir. Genel olarak tüm tüp mide operasyonu geçiren kişilere, ilk ay sıvı ağırlıklı beslenme aşamasında multi vitamin desteği verilir. Özellikle ameliyat öncesi vitamin eksiklikleri bulunan kadın hastalarda tüp mide ameliyatı sonrası verilen multi vitamin desteği sayesinde normal vitamin seviyelerine ulaşılır. Tüp mide ameliyatı sonrası vitamin desteği ihtiyacı 1. yıldan sonra çok azalır.
Ameliyatın Faydaları
Tüp Mide Ameliyatı ile Zayıflarken Hangi Hastalıklar da Düzelir?
Tüp mide ameliyatı ile ilk 3 ayda yaklaşık vücut ağırlığında %24 azalma olur. Bu azalma çoğunlukla yağ dokusundandır. Yağ dokusunu azalması ile ilk olarak insülin direnci düzelir. Tuz alımı da azaldığı için çoğu hastada mevcut olan yüksek tansiyon hastalığı da azalır. Boyundaki yağlar azaldığı için tüp mide sonrası kişi gece uyurken rahat nefes almaya başlar ve horlaması kesilir. Tüp mide ameliyatı sonrası uyku apne hastalığı bir ay içerisinde düzelir. Kalbin yükü azalır ve efor kapasitesi artar. Kan şeker düzeyleri tüp mide ameliyatı sonrası düşme eğiliminde olur, şeker hastalarının çoğu insülinden kurtulur. Çocuk sahibi olamayan kadınlarda doğurganlık artar. Erkeklerde cinsel kapasite anlamlı oranda artar. Tüp mide sonrasında yükselmiş olan kan yağları düşer. Genel olarak sağlığı tehdit eden birçok kronik hastalık düzelir.
Normal Hayata Dönme Süreci
Tüp mide ameliyatı sonrası normal hayata dönüş hızlıdır. Ameliyat bitiminde odanıza çıkar ve 2 saat sonra yürüyebilir halde olursunuz. Tüp mide ameliyatı sonrası ağrı olur mu? sorusu akla gelebilir. Bu konu tamamen ne kadar ağrı kesici kullanıldığı ile alakalıdır. Ameliyatta kullanılan içe katlayan dikiş tekniğimiz sayesinde kanama yok denecek kadar az olmakta, dren kullanmaya gerek kalmamakta ve bu sayede tüp mide ameliyatı sonrası ağrı en az seviyeye inmektedir. Ameliyat sonrası narkotik ağrı kesicileri uygun dozda kullandığımız için ayrıca hastalarımız erken dönemde konforlu bir şekilde yürüyebilecek hale gelmektedirler. Tüp mide ameliyatı sonrası ağrı tabi ki kişisel farklılıklar gösterebilir. Yine de yeterli dozda ağrı kesici kullanımı sorunu en aza indirmektedir.
Hastanede 2 gece kaldıktan sonra günlük hayata dönmek mümkündür. Tüp mide ameliyatı sonrası taburcu olurken araç kullanabilir, uçakla seyahat edebilir, 10 kilograma kadar ağırlık kaldırabilirsiniz. Tüp mide ameliyatı sonrası ilk günlerde uzun süre oturmak ya da hareketsiz kalmak tavsiye edilmez. Yürüyüşler kilo vermenize de yardımcı olurken emboli gelişme riskini de en aza indirir.
Ameliyat sonrası spor tempolu yürüyüşler ile başlar. 15. Günden sonra yüzme şiddetle tavsiye edilir. Sarkmaları en aza indiren spor dalı yüzmedir. Salon sporları 45. Günde başlanır.
Cinsel hayata dönüş ilk hafta tamamlandıktan sonra mümkündür.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Alkol Kullanımı
Tüp mide ameliyatı sonrası alkol kullanımına 15 gün sonra başlanabilir. Alkol yüksek kalorili bir içecek olduğu için kilo verimini yavaşlatabilir. Bu yüzden günlük tüketilmesi ilk aylarda önerilmez, haftada bir iki günü geçmeyen az miktarda tüketim ise sorun olmaz. Tüp mide ameliyatı sonrası rakı, şarap ya da bira tüketilebilir fakat yukarıda bahsettiğimiz şekilde haftada maksimum iki gün ile sınırlandırmak tavsiye edilir. Tüp mide ameliyatı sonrası ilk 3 aydan sonra alkol tüketimi sosyal içicilik düzeyinde devam edebilir. Alkol tüp mide ameliyatından sonra daha az miktarda alındığında bile eskiden oluşturduğu etkiyi sağlar. Bu da alkol oluşturduğu gereksiz kalori alımını kısmen azaltır.
Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Sonrası Kabızlık
Tüp mide ameliyatında sonra genel olarak kabızlık görülme oranında artış olur. Bunun ana sebebi tüp mide ameliyatı sonrası daha az gıda alınmasıdır. Kalın bağırsağı daha az posa gitmesi barsağı tembelleştirebilir. Tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık oranındaki artış daha az su içilmesi ile de alakalıdır. Daha az gıda alan dolayısıyla yetersiz tuz alımı olan tüp mide ameliyatı geçiren kişiler su içmek istemezler. Bu sebeple tüp mide ameliyatı sonrası alınan gıdalara ekstra tuz eklenmesi sıklıkla önerilir. Hasta ameliyat sonrası beslenmesine dikkat ederse kabızlık daha az yaşanmaktadır.
Tüp mide ameliyatı sonrası görülen kabızlığın en aza indirilmesi amacıyla bazı ilaçlar doktorunuz tarafından reçete edilir.
Ameliyat Sonrası Saç Dökülmesi
Tüp mide ameliyatı olan hastaların yaklaşık %30’unda saç dökülmesi görülebilir. Tüp mide ameliyatı sonrası saç dökülmesi aslında saç dibi kaybı değildir. Türk mide ameliyatı sonrası üçüncü ayda başlayan saç dökülmesi dokuzuncu ayda sona erer. Dokuzuncu aydan sonra ince teller şeklinde saçlar tekrar çıkmaya başlar. Bu dönemde oluşabilecek saç dökülmesi kişinin moralini bozabilmekle birlikte kalıcı olmaması sevindiricidir. Saç dökülmesini vitamini eksiklikleri ya da yetersiz beslenmeye bağlamak her zaman doğru değildir. Yapılan kan tahlillerinde vitamin eksikliği olmadığı halde saç dökülmesi olan kişiler mevcuttur. Yine de tüp mide ameliyatı sonrasında protein alımına dikkat edilmeli özellikle az pişirilmiş kırmızı et tüketimi göz ardı edilmemelidir. Tabii ki eksikliği görülen vitaminler dışarıdan takviye edilebilir. B vitamini, folik asit ve demir seviyeleri üç ayda bir kontrol edilir. Saç dökülmesi olan dönemde özel şampuanlar kullanılabilir, bazen de E vitamini takviyeleri de kullanılabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı
Tüp mide ameliyatı fiyatı birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Öncelikle yüksek teknoloji gerektiren bir ameliyat yöntemi olduğu için artan tıbbi malzeme fiyatları genel tüp mide ameliyatı maliyetine yansımaktadır.
Tüp mide ameliyatı sonrası hastanede 2 ya da 3 gece kalmak gerekir ve tam teşekküllü hastanelerde yatış ücretleri son 1 yılda %80 oranında artış göstermiştir. Bu da dolayısı ile tüp mide ameliyatı maliyetini 2023 yılında artırmıştır.
Tüp mide ameliyatı çok yaygın şekilde yapılmaktadır. Cerrahların deneyimi ve konudaki eğitim düzeyleri farklılık göstermekte, sadece obezite cerrahisine yönelmiş deneyimli cerrahların ameliyat ücretleri de daha yüksek olmaktadır.
Sonuç olarak tüp mide ameliyatı fiyatlarını belirleyen faktörler:
- Ameliyatı yapan cerrahın tecrübesi,
- Ameliyatın yapıldığı hastane,
- Kullanılan malzemeler,
- SGK desteğinin olup olmamasıdır.
Kliniğimizdeki tüp mide ameliyatı fiyatını ya da maliyetini öğrenmek için lütfen sayfa üzerindeki “fiyat al” butonuna tıklayınız ya da iletişim numaramızdan bizi arayarak, WhatsApp üzerinden mesaj yazarak ulaşınız.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ameliyat öncesi ve sonrası süreçte diyetisyen takibi hem cerrahi sonrası sağlıklı ki…
Devamını OkuRny gastrik bypass 2013 yılı öncesi en sık tercih edilen zayıflama ameliyatıyken, tüp…
Devamını OkuTüp mide ameliyatı, kapasitesini %90 oranında azaltmak için midenizin bir kısmının çı…
Devamını Oku