Tüp Mide Ameliyatı Sağlıklı mı?

Tüp mide ameliyatı sağlıklı mı sorusu, sağlıklı kilolara ulaşmak için sağlam bir organa müdahale edilmesi doğru mu sorusuna cevap vermeyi gerektiriyor. Tüp mide ameliyatı olup pişman olma, sağlığını daha da bozma endişesi doğal olarak akla gelebilir. Pozitif tıbba göre, sağlık için bazen sağlam organa müdahale etmek te gerekebilmektedir. Örnek verecek olursak, safra kesesindeki taşlar için safra kesesinin tamamen çıkartılması, yakının sağlığına kavuşması için organ nakli yani bir böbreğin çıkartılması gibi sağlam organlara yine sağlık için müdahale edilmektedir.

Yukarıdaki örneklerden de anlaşılabileceği gibi sağlam organa müdahale etme fikri, sağlığımızı tehdit eden durumlarda söz konusu olmaktadır. Obezite belli derecenin üzerine çıktığında insan sağlığını önemli derecede tehdit etmekte ve ömrü kısaltmaktadır. Obezite ihmal edildiğinde dolaşım sistemi bozulmakta yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ortaya çıkabilmektedir. Yine ileri derecede obeziteye bağlı olarak metabolizma dengesi bozulmakta insülin direnci sonrasında diyabet ortaya çıkabilmektedir. Aynı şekilde ileri derece obezite karaciğer yağlanmasına yol açarak metabolizmayı bozmakta, ömrü kısaltmaktadır. Boyun bölgesinde obeziteye bağlı biriken yağ dokusu nedeni ile gece kişi rahat nefes alıp verememekte, uyku apne hastalığı gelişmekte, dolayısıyla kişi kalp hastalıkları ve inme gibi sağlığını tehdit eden ciddi durumlara yatkın hale gelmektedir.

Keza astım problemi olan hastalarda ek olarak ileri derecede obezite varlığında durum daha da kötüleşmekte, tedaviye yanıt alınamamaktadır. Tüp mide ameliyatı sonrası kilo verimi ile çoğu astım hastası daha az atak yaşamakta ve sağlıkları düzelmektedir.

Dolayısı ile yukarıda bahsedilen ciddi kronik hastalıklara zemin hazırlayan obezite ciddi bir hastalıktır. Daha konforlu kaliteli bir hayat yaşamak, kronik hastalıklardan uzak durmak için ciddi obezitesi olanların, ihmal etmeden, hızla normal kilolarına dönmeleri sağlıklı yaşayabilmeleri için oldukça önemlidir.

Diğer taraftan, tüp mide ameliyatının yan etkileri arasında bazı vitamin ve mineral eksiklikleri gelir. Mide hacminin küçülmesi, sindirim fonksiyonunu kısmen bozar. Özellikle Demir, B12 vitamini ve kalsiyum emilimi azalabilir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık görülebilir. Tüp mide ameliyatının diğer zararları arasında magnezyum çinko ve folik asit emilim bozuklukları da sayılabilir. İyi tarafı, bu eksikliklerin dışarıdan vitamin ve mineral desteği ile kolayca düzeltilebilmesidir. Tüp mide ameliyatı sonrası oluşabilecek vitamin ve mineral eksikliklerini erken teşhis etmek için ameliyat sonrası 1-3-6-9 ve 12. Aylarda kan tahlilleri yapılır. Tahlil sonuçlarına göre eksikler yerine konur.

Tüp mide ameliyatı sonrası beslenme, gıda seçimi de vitamin mineral eksikliklerini önlemede çok önemlidir. Tüp mide ameliyatı sonrası özellikle kırmızı et ve balık tüketenlerde vitamin mineral eksiklikleri daha az görülür.

Sonuç olarak tüp mide ameliyatı ile sağlam midemiz küçültülmekte buna bağlı bazı vitamin, mineral eksiklikleri görülebilmekte ama bunlar takip edilerek dışarıdan takviye ile düzeltilebilmektedir. Öte yandan tüp mide ameliyatı ile ciddi obeziteden kurtularak, hayatımızı kısaltan sağlığımızı tehdit eden kronik ciddi hastalıkları yaşantımızdan çıkartabiliriz. Hem daha konforlu hem de daha sağlıklı yaşayabiliriz.

 

 

TÜP MİDE AMELİYATI KİLOLU HERKESE YAPILABİLİR Mİ?

Tüp mide ameliyatı kilolu olan herkese uygun olmayabilir. Kişinin obezite sorununun sağlığını tehdit eden boyutta olması önemlidir. Obezitenin derecesi vücuttaki yağ yüzdesi, oranı ile belirlenir. Bunu tam olarak ölçebilen bir sistem olmadığı için kişinin boy - kilo oranı hesaplanır. Boy kilo oranı ‘Vücut Kütle İndeksi’ olarak adlandırılır ve bu orana göre obezite alt gruplara ayrılır:

  • Klas 3 Obezite: Vücut kütle indeksi (VKİ) 40 ve üzerinde olanlar,
  • Klas 2 obezite: Vücut kitle indeksi (VKİ) 40 ile 35 arasında olup şeker, yüksek tansiyon, uyku apnesi ve yağlı karaciğer gibi yandaş hastalığa sahip olup sağlığı tehlike altında olanlar,
  • Klas 1 Obezite: Beden kitle indeksi 30 ile 35 arasında olanlar,
  • Kilolu grup: Vücut kitle indeksi 27-30 arasında olanlar.

tup-mide-ameliyati-nedir

tup-mide-ameliyatinin-faydalari

 

Yukarıdaki klas 2 ve 3 obezite grubunda olup en az altı ay diyet ve egzersizle zayıflayamayanlar tüp mide ameliyatına adaydırlar. Çoğu hasta diyet ve egzersizle başta kilo verebilmekte fakat zaman geçtikçe farklı sebeplerden tekrar kilo almaktadırlar.

 

‘Diyet ve egzersizle zayıflamak daha sağlıklı olmakla birlikte sürdürülebilmesi oldukça zor!’

 

Klas 1’de yer alan kişiler ise ayrı ayrı değerlendirilir. Yandaş hastalıklar yanında obezitenin getirdiği toplumsal ve psikolojik yükün ameliyatın komplikasyonlarından daha fazla yük getirdiği durumlarda ameliyat düşünülebilir.

 

Tüp mide ameliyatı sağlıklı bir şekilde ciddi obezite problemini uzun süredir yaşayan, en az 25 kg fazlası olan diyet ve egzersizle başarılı olamayan kişilere uygulanabilir.

Fiyat Teklifi Al

Ne Aramıştınız?