TÜP MİDE İLE İLGİLİ SIKÇA SORULANLAR

Tüp mide ameliyatında midenizin %80'lik bölümü çıkartılarak adeta muza benzer tüp şeklinde bir mideniz kalır. Daha az yemekle doyar hale gelirsiniz. İştah hormonu salgılayan mide kısmı da çıkartıldığı için iştahınız azalır. bu ameliyat karın duvarınızda açılan küçük deliklerden yapılır. Bu delikler gizli dikiş ile kapatılır ve izler yıllar içinde kaybolur.

Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.

Tüp mide ameliyatında sadece mideye müdahale edilir. Gastrik bypass ameliyatında ise hem mide hem ince barsaklarda değişiklik yapılır. Gastrik bypassta gıda mide ve ince barsağın ilk kısmından geçmez. Yani emilim azalır. Dolayısı ile vitamin desteği daha çok gerekir bypass hastalarında.

En sık geri kilo alma nedeni mide hacminin tekrar büyümesi ya da başta tüp midenin standarttan büyük yapılmasıdır. Midenin özellikle üst kısmı tam çıkartılmadığında ince duvarlı olduğu için genişlemesi kolaydır. Bu bölge genişleyince bir seferde alınan gıda miktarı artar ve kilo alımı olur.

Tüp mide ameliyatı sonrası İlk 2 saat ağrı ve bulantı çeşitli düzeylerde yaşayabilirsiniz. Kuvvetli ağrı giderici ve bulantı azaltıcı ilaçlar kullanılacak. Bu erken dönemde ağızdan bir şey almıyorsunuz. Yaklaşık 2. saatte personel eşliğinde ayağa kalkacak ve tuvalete gidebileceksiniz. Yürüme ağrı ve bulantı hissini daha da azaltacak. Ağrı ilk gece azalarak devam edebilir, bu kişiden kişiye çok farklılık gösterir. Bulantı ilk saatlerde anestezi etkisi ile olabilir. Bazı kişilerde ile gece ara ara devam edebilir. Fakat hastaların çoğunda ertesi gün bulantı yok denecek kadar azalır.

Tüp mide ameliyatı sonrası işe dönüş için 3-4 günlük bir süre yeterlidir. Fakat bedenen çalıştığınız bir iş yapıyorsanız 10. gününüzden sonra işe dönmeniz daha uygun olacaktır. Tüp mide ameliyatı sonrası işe dönüşünüz için ameliyatınızla beraber toplamda 1 haftalık süre yeterlidir. Bu süreçte berrak sıvılardan koyu kıvamlı sıvılara geçiş yapmış olacaksınız ve yeni midenize adaptasyon sürecini evinizde geçirmiş olacaksınız. Ayrıca ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz paketli gıdaları daha rahat yanınızda taşıyabileceksiniz.

Tüp mide ameliyatı sonrası iştah hormonu denilen ghrelin hormonunu salgılayan hücrelerde midenin alınan kısmıyla birlikte alınmaktadır. Fakat mide kaslı ve büyüyebilen bir organ olduğu için bu hormon özellikle 6. aydan sonra geri gelmektedir. Ancak ilk sıvı döneminde de bazı kişilerde iştah hissiyatı olabilir. Püreler gibi daha yoğun kıvamlı ve katı gıdalara geçiş yapıldıkça bu iştahda azalmaktadır. Tüp mide ameliyatı sonrası iştahın 6. ayda gelmesi durumunda diyetisyenimizle iletişime geçerek bu süreci nasıl kontrol etmeniz gerektiği hakkında bilgi alınız. En çok yapılan yanlışlardan biri iştahın geri gelmesiyle beraber yapılan yanlış beslenmedir. Bu süreçte tercihlerinizi protein ağırlıklı olarak belirlemek, ayakta yapılan atıştırmalıklar yerine masada oturarak yemek yemeniz ve su tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir.

Tüp mide ameliyatı sonrası spor aslında hastanede başlamaktadır. Laparoskopik cerrahiden dolayı oluşan gaz problemini yürüyüşlerle ve uygulanan ilaçlarla en aza indirgeriz. İlk 45 gün salon sporlarının (örneğin fitness, kardio, plates, ağırlık antremanları gibi) yapılması uygun değildir. Bu 45 günlük sürede ise hem sarkmaların olmaması için hem de kilo verimindeki hızı arttırmak için düzenli yürüyüş önerilir. Özellikle kilodan kaynaklanan sırt postür bozukluğunun düzelmesi için 15. günden sonra yüzmeye başlanabilir. Sırt üstü yüzmek postürünüzün düzelmesinde daha etkilidir.

Fiyat Teklifi Al

Ne Aramıştınız?