Ramazan ayı yaklaşırken tüp mide ameliyatı sonrası en çok sorulan sorulardan biri "Oruç tutabilir miyim?"
Obezite Cerrahisi Sonrası Ne Zaman Oruç Tutulabilir?
Tüp mide ameliyatı ile birlikte bir öğünde tüketilen besin miktarlarında ciddi azalmalar olmaktadır. İlk 3-4 aylık periyotta hastalarımızın bazıları su içerken bile zorlanabilmektedirler, Bu durumlar göz önüne alındığı zaman ilk 1 sene içerisinde oruç tutulmasını önermiyoruz.
1 yıl sonra ise diyetisyeninize veya doktorunuza danışarak oruç tutmanız sizler için çok daha yararlı olacaktır. Çünkü tüp mide ameliyatı sonrasında her kişinin porsiyonlarındaki artış farklılıklar gösterebilmektedir. 1 sene sonrasında bile porsiyonlar hala küçük ise oruç tutmayı ertelemeniz çok daha doğru bir davranış olacaktır.
Tüp mide ameliyatı olmuş bireylerin 3-4 saatte bir öğünlerinin olması yeterli besin alımı ve su tüketimi için çok önemlidir. Oruç tutarken bütün gün susuz ve yemeksiz geçeceğinden dolayı yeterli besin alamama veya susuz kalma gibi durumlarla karşı karşıya kalabiliriz. Özellikle yaz aylarındaki oruçlarda yemek ve su içmek için sahip olunan zaman çok kısa olduğundan dolayı, bu aylardaki besin ve su tüketimimize daha çok dikkat etmemiz gerekmektedir.
Uzun süre aç kalmakla birlikte açlık hissiyatı ortaya çıkacaktır. Bu açlık hissiyatı ile birlikte kendinizi mutsuz hissedebilirsiniz, oruç tutma sebebinizi unutmadan ve psikolojinizi bu duruma hazırlamanız ramazan ayını daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.
Bütün gün aç ve susuz kalmak ile birlikte yavaş yavaş, çok çiğneyerek ve katı sıvı ayrımı kurallarınızı unutmadan iftarınızı açmaya dikkat ediniz.
İftar Vaktinde Ne Yapmalıyız?
- İlk önce suyunuzu içip 10-15 dakika kadar bekleyiniz.
- Protein ihtiyacınızı karşılayabilmek adına sudan sonra et/tavuk/balık/köfte/hindi gibi protein grubu besinlerinizi tüketiniz.
- 30 dakika sonra çay-kahve gibi içecekler yerine su açığınızı kapatabilmek adına bol bol su içmeye çalışınız.
- Yine bu arada ara öğün olarak protein tozu veya proteinli süt tüketmeniz yeterli protein almanıza destek olacaktır.
Sahur gün içerisini en iyi şekilde geçirmenizi sağlamak adına bizim için çok kıymetlidir. Sahura kalkmadan oruç tutmayınız. Hem protein gereksinimi hem de tokluk sağlamak adına yumurta öncelikli besin kaynağınız olmalıdır. Yanında kalori ve besin değeri domates-salatalığa göre daha yüksek olan peynir, ekmek gibi besinleri tüketmeniz yeterli besin alımı için daha doğru olacaktır. Sahura kısa bir zaman ayırmayınız. Erken kalkarak su içmeye devam ediniz. Tükettiğiniz besinleri 3-4 günde bir diyetisyeninizle veya doktorunuzla paylaşmanız yetersiz besin ve su alımınızı engelleyecektir. Dinimiz içinde sağlığınızın daha kıymetli olduğunu unutmadan, doktorunuz veya diyetisyeniniz izin vermezse oruç tutmayınız.