Koray Tekin Obezite & metabolik cerrahi

Tüp Mide Ameliyatı 

Daha sağlıklı, daha enerjik ve üretken bir hayata başlamak - bizimle ilk görüşmeniz, beklediğiniz yepyeni bir başlangıca ilk adım ​​olabilir.

 

Web Sayfama Hoş Geldiniz!

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1990 yılında mezun olup, aynı üniversitede ‘Genel Cerrahi’ ihtisasımı 1995’te tamamladım. Yani hekimlikte 33, cerrahlıkta 27 yılı geride bıraktım.

Genel cerrahi çok geniş kapsamlı bir branş aslında, ben ilk yıllarımda karaciğer, safra yolları ve pankreas kanserleri ile sonrasında da ise organ nakli ile ilgilendim. 2003 yılında İngiltere’de Karaciğer nakli merkezinde 1 yıl aktif olarak çalıştım.

Obezite cerrahisine gelince, bana hep uzak gelmiş, kongrelerde izlediğim kadarıyla problemli ve başarısız bir yan dal olarak bende önyargı oluşturmuştu. İnsan neden boğazını tutmaz? midesine kelepçe taktırır! diye düşünürdüm, konuda bilgim çok azdı o yıllarda…

Doğduğum şehir İstanbul’a yerleşme isteğim vesile olmuştur obezite cerrahisi ile tanışmama. Gele bir fikrim olsun diye ilk olarak Belçika’da bir haftalık bariatrik cerrahi kursuna katıldım. Kursta, davetli amerikalı cerrah Michel Gagner’in performansı dikkatimi çekti ve vakit kaybetmeden çalıştığım üniversiteden görevlendirme ile gittiğiim ABD’de, New York ve New Jersey’de bariatri yani obezite cerrahisinin duayenleri ile tanışma ve çalışma fırsatı elde ettim. Böylece 2007 yılı genel cerrahi kariyerimdeki dönüm noktası oldu!

Türkiye’de hala mide bandı – kelepçesi ameliyatları yaygınken, ABD deneyimi sonrası 2007’de ülkeme dönüşüm, tüp mide ve gastrik bypass gibi modern obezite cerrahisi yöntemlerinin öğrenilmesi ve yaygınlaşması konusunda öncülük eden birkaç cerrahtan biri olmama vesile olmuştu… Bu hikayemin ayrıntıları için tıklayınız.

Peki, benim ve bana güvenen birçok hastamın hayatını değiştiren bu tüp mide ameliyatı nedir?

Obezite ülkemizde 2,5 milyon insanımızın hayatını hastalık düzeyinde tehdit eden kronik, kurtulması çok zor olan bir sorun! Obezite sorunu olan birisinin en büyük problemi bunun, yani obezitenin dışardan görülebilir olması. Epilepsisi, böbrek yetmezliği olup diyalize gireni ya da şeker hastalığı için her gün kendisine insülin iğnesi yapan kişinin, uçak yolculuğunda yanınıza otursa, o söylemedikçe hastalığını anlama şansınız yok neredeyse. Ama, uçakta oturduğunuz yere daha koridorda, karşıdan yaklaşan obezite sorunu olan kişiyi görürsünüz. Obezite, kişinin hayatını 24 saat etkiler! Obezite kişinin hayatını öyle etkiler ki uyanık olduğu sürece onunladır, yaşam kalite ve konforunu bozar. Sadece yaşam kalitesini bozmakla kalmaz sağlığını da tehdit eder, birçok kronik hastalığı davet eder, dolaylı olarak yaşam süresini kısaltır.

İşte bu derece ağır bir yük olan obezite için herkesin aklında basit bir çözüm vardır! Dilinin ucuna gelir, söyler, bazen uyarır hatta:

- ‘Yediklerine dikkat etsen, spor yapsan kurtulursun bu kilolardan’ der bir çırpıda.

Evet, birçoklarına göre obezite aslında kurtulması çok kolay bir sorundur, bir hastalık değildir asla, kişi iradeli davranarak kurtulabilir. Böyle düşünür konuyu bilmeyen herkes, inanın…

Bu kadar kolay çözülebileceğine inanılan bu obezite her nasılsa dünyada her geçen yıl artmaya devam etmektedir! Diyet yapan her gün egzersiz yapan bazı obezite problemi olan kişiler zayıflarlar, tanık olmuşsunuzdur. Ama, ama hemen hemen her zaman tekrar kilo alırlar, hatta bazen daha fazlasını! İşte tam bu noktada TÜP MİDE AMELİYATI devreye giriyor.

 

 

Benim hayatıma 2006 yılında giren bu tüp mide ameliyatı dünya da daha önceleri de yapılıyormuş tabi ki, ama daha karışık bir zayıflama ameliyatının bir parçası olarak. Bu karmaşık ameliyatın, kilosu çok yüksek olanlarda yapılması zorlaştığından midenin küçültülme kısmını önce yapar barsakları kısaltma kısmını, biraz kilo verdikten sonra yaparız demişler ve Tüp Mide Ameliyatı ortaya çıkmış! Nasıl mı:

- Mideleri küçültülen bu kişiler ikinci ameliyata gerek duymamışlar, zayıflamışlar çünkü…

Günümüzde hem cerrahlar hem de hastalar sevdiği için bu Tüp Mide Ameliyatı diyet ve egzersizle kontrol edilemeyen ciddi obezite sorunu için en sık uygulanan obezite cerrahisi ameliyatı haline gelmiştir ve etkili kilo verimi sağlar.

Yukarıdaki çizimde gördüğünüz şekilde, tüp mide ameliyatı ile mide dikey olarak kesilerek tüp şeklinde daraltılır ve kişi daha az gıda ile doyar hale gelir. Tüp Mide Ameliyatı ile mide hacmi %80 oranında küçültülmüş olur. Tüp Mide Ameliyatı gelişen teknolojinin de katkılarıyla güvenli bir şekilde yapıldığında kişi normal hayatına hızla döner.

Tüp mide ameliyatı şartları nedir? Tüp Mide ameliyatı kimler için? Normal kilosunun en az 25 kg üzerine çıkanlar için uygundur tüp mide ameliyatı. Boyu 1.65m olan bir kadın normalde 60kg olması gerekirken 85kg ve üzerine çıkmışsa, tüp mide ameliyatı normal kiloya dönmek ve bunu korumak için etkili bir tedavi şekli olabilir. Tüp mide ameliyatı için yaş sınırı 11 – 65 olarak verilir.  Tüp mide ameliyatı kimler için uygundur konusunda ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

 

Obezite için tüp mide ameliyatı etkili bir çözüm, peki her kilolu kişiye yapılabilir mi?

Yukarıda bahsettim obezite düşük seviyelerde yaşam kalitemizi bozan, ileri seviyelerde ise sağlığımızı tehdit edebilen ciddi bir sorun. Şeker, yüksek tansiyon ve apne gibi ömür boyu tedavi gerektiren kronik hastalıklar obezite ile hayatımıza daha erken yaşlarda girmekte, ihmal edilirse beklenen yaşam süresini kısaltmakta. Diyet, düzenli yaşam ve egzersiz obeziteden kurtulmak için yapılacak en sağlıklı şey olmakla birlikte, verilecek kilo arttıkça sürdürülebilir olmuyor maalesef…Fazla kiloların belli bir seviyeyi geçtiği durumlarda normal kiloya geri dönmenin daha da zorlaşıyor! Çoğu zaman da diyet ve egzersizle verilen kilolar sıklıkla tekrar geri alınmakta, bu da kişinin zayıflama adına hevesini ve direncini kırmaktadır.

Nedir peki geri dönülmesi zor olan kilo fazlalığı?’ derseniz yanıtım: en basit şekliyle normal kilonuzun en az 25 kg üzerine çıkarsanız ve diyetle kalıcı olarak normal kilonuza dönemezseniz tüp mide ameliyatı için artık bir adaysınız derim.

 

 

Tam olarak nedir 25 kg fazlalık olması, biraz açar mısınız konuyu?

Boyu 1.65m olan bir kadın normalde 60kg olması gerekirken 85kg ve üzerine çıkmışsa, tüp mide ameliyatı normal kiloya dönmek ve bunu korumak için etkili bir tedavi şekli olabilir.

Tüp mide ameliyatı için yaş sınırı ise 11 – 65 olarak verilir. Tüp mide ameliyatı kimler için uygundur konusunda ayrıntılı bilgi için tıklayın

 

 

Tüp mide ameliyatı dışında başka yöntemler de varmış, mide bypass ameliyatı gibi. Mide Bypass nedir ve nasıl yapılır?

Tüp mide ameliyatı dünyada en sık tercih edilen obezite cerrahisi yöntemiyken, bunu ikinci sırada gastrik (mide) bypass ameliyatı takip eder. Mide bypass ameliyatı ile hem midenin üzerinde küçük bir poş (midecik) oluşturulur, hem de ince barsağın 50 cm aşağıdaki kısmı bu poşa bağlanır. Bu şekilde mide ve ince barsağın ilk 60 cm’lik kısmından gıda geçmez. Mide bypass ile tüp mide arasındaki en önemli fark, mide bypass ameliyatında gıdanın doğal yoldan ilerlememesidir. Tüp mide sonrası gıda mide çıkışına oradan da ince barsağa geçer, yani doğal seyrinde emilir. Bypass ameliyatında ise mide çıkışına uğramayan gıda ince barsağın ilk 60 cm sini de atlamış olur. İlaçların ve vitaminlerin bu ilk 60 cm de emilimi çok önemli olduğundan Mide bypass ameliyatından sonra vitamin desteği uzun yıllar gerekebilir. Tüp mide ameliyatı ile mide bypass ı arasındaki farkları daha ayrıntılı incelemek isterseniz tıklayın

Tüp mide mi Mide bypass'ı mı daha etkili? sorusuna bilimsel veriler eşit oranda başarı bildirmektedir. Biz kliniğimizde Öncelikle Tüp Mide Ameliyatı ile başlanılması eğer yıllar içerisinde kilo alınırsa Mide Bypass'ı uygulanmasını tercih etmekteyiz. Obezite cerrahisinde hangi yöntem daha etkili konusu için tıklayınız

 

 

Tüp Mide Ameliyatı nasıl yapılır?

Tüp mide ameliyatı, karın duvarında açılan küçük deliklerden girilerek kapalı (laparoskopik ) olarak yapılır. Tüp mide ameliyatında karın duvarı kesilmediği için kişi 1-2 saat sonra kendi başına ayağa kalkıp yürüyebilir. Midenin soldaki geniş kısmı etraf dokulardan ayrılır, sonrasında anestezist ağızdan silikon 12 mm çapında bir tüpü mide içerisine ilerletir. Tüp mide ameliyatı adı bu şekilde tüp şeklinde yeni mide oluşturulduğu için verilmiştir. Bu silikon tüp kılavuzluğunda zımba (stapler) aleti kullanılarak mide dikine eksende kesilir ve mide yemek borusu devamında muz şeklinde tüpleştirilmiş olur. Midenin geniş kısmı (yaklaşık %70) karın duvarındaki delikten çıkartılır. Tüp mide ameliyatı sonlandırılmadan stapler (zımba hattı) ikinci bir dikiş hattıyla güçlendirilir. Tüp mide ameliyatı sonrası kliniğimizde birçok kliniğin aksine olarak diren yerleştirilmez. Bu içe katlayan dikiş tekniği sayesinde tüp mide ameliyatının komplikasyonlarından kanama ve kaçak riski en aza inmiş olur.

Tüp Mide Ameliyatı ile kaç kilo verilir? Kilo verimi ne zaman durur?

Tüp mide ameliyatı sonrası ilk altı ayda fazla kilonun %70’i verilir. Kilo verimi yavaşlayarak 18 aya kadar devam eder. Tüp mide ameliyatı ile gün içinde daha az kalori almak mümkün hale gelirken kişi diyetlerdeki aç kalma stresinden de kurtulur. Tüp mide ameliyatı sonrası hormonlardaki değişim (Ghrelin ve Glukakondaki düşme) açlığı azaltır, kilo verimine katkıda bulunur. Tüp mide ameliyatı sonrası kilo verimi 18. ayda durur ve sonrasında birkaç kilo geri alınır ve plato dönemi başlar. Sağlıklı bir yaşam şekli oluşturabilen kişiler tekrar kilo almazlar.

Tüp Mide Ameliyatı ile aşırı zayıflar mıyım?

Tüp mide ameliyatı sonrası aşırı zayıflama sık görülen bir durum değildir. Tüp mide ameliyatında istenmeden yapılan teknik bir hata nedeniyle olur çoğu zaman. Tüp mide ameliyatı esnasında özellikle daha az delikten ameliyat yapılmaya çalışıldığında midede helezon şeklinde dönme olabilir. İşte bu torsiyon darlık ve dolayısı ile tüp mide sonrası aşırı zayıflamaya yol açabilir.

Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo alımı

Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo alımı 5 ile 10 yıllık takiplerde sırasıyla bilimsel makalelerde %18 ve %28 olarak tespit edilmiştir. Tüp mide sonrası keyfi beslenen, aktif yaşamayan, düzensiz uyuyanlar, atıştırma huyu olanlar, sık sık yeme alışkanlığı geliştirenler tekrar kilo alır. Tüp mide ameliyatına rağmen bu kilo alımı eski ameliyat öncesi kilolara dönme şeklinde değildir. 104kg dan 60’a inen bir tüp mideli 2 yıl sonra 83kg’ya çıkabilir örnek olarak. Tüp mide ameliyatı sonrası tekrar kilo alımı sebepleri hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayın

Tüp Mide Ameliyatı riskli mi?

Tüp mide operasyonu riskleri deneyimli kliniklerde kabul edilebilir düzeydedir ve çok düşüktür. Tüp mide ameliyatı sonrası zımba (dikiş) hattında sızma kaçak olması en ciddi komplikasyonlarından biridir. Kliniğimizde zımba hattı üzerine ikinci bir içe katlayan dikiş uygulaması ile bu tüp mide dikiş hattını güçlendirerek kaçak riskini yok denecek düzeylere indirdik.

Tüp Mide Ameliyatı faydaları

Tüp mide ameliyatı ile zayıflarken hangi hastalıklar da düzelir?

Tüp mide ameliyatı ile ilk 3 ayda yaklaşık vücut ağırlığında %24 azalma olur. Bu azalma çoğunlukla yağ dokusundandır. Yağ dokusunu azalması ile ilk olarak insülin direnci düzelir. Tuz alımı da azaldığı için çoğu hastada mevcut olan yüksek tansiyon hastalığı da azalır. Boyundaki yağlar azaldığı için tüp mide sonrası kişi gece uyurken rahat nefes almaya başlar ve horlaması kesilir. Tüp mide ameliyatı sonrası uyku apne hastalığı bir ay içerisinde düzelir. Kalbin yükü azalır ve efor kapasitesi artar. Kan şeker düzeyleri tüp mide ameliyatı sonrası düşme eğiliminde olur, şeker hastalarının çoğu insülinden kurtulur. Çocuk sahibi olamayan kadınlarda doğurganlık artar. Erkeklerde cinsel kapasite anlamlı oranda artar. Tüp mide sonrasında yükselmiş olan kan yağları düşer. Genel olarak sağlığı tehdit eden birçok kronik hastalık düzelir.

Tüp Mide Ameliyatı zararlı mı?

‘Tüp mide ameliyatı zararlı mı?’ sorusuna yanıt verirken, fayda zarar oranına bakmalıyız. Aslında ciddi obezitenin sağlığımıza zararları çok daha fazla olduğu için Tüp mide ameliyatının zararları daha önemsiz kalmaktadır.

Tüp mide ameliyatı sonrasında vitamin eksikliği görülebilir. Tüp mide sonrası vitamin eksikliği çoğu kişide geçicidir. Genel olarak tüm tüp mide operasyonu geçiren kişilere, ilk ay sıvı ağırlıklı beslenme aşamasında multi vitamin desteği verilir. Özellikle ameliyat öncesi vitamin eksiklikleri bulunan kadın hastalarda tüp mide ameliyatı sonrası verilen multi vitamin desteği sayesinde normal vitamin seviyelerine ulaşılır. Tüp mide ameliyatı sonrası vitamin desteği ihtiyacı 1. yıldan sonra çok azalır. 

Tüp Mide Ameliyatı dışında ameliyatsız yöntemler var mı?

Mide balonu ya da mide botox uygulaması etkili zayıflama yöntemleri midir?

Mide balon uygulaması 15-20 kilo zayıflama sağlar. Mide botox uygulaması ise 6-10 kilo zayıflama sağlayabilir. Her ikisi de ameliyat olamayacak kadar vücut kütle indeksi az fakat diyet egzersizle de istediği kiloda kalamayan kişiler içindir. 

Tüp mide ameliyatı ile zayıflamaya karar verirsem süreç nasıl işliyor?

Koordinatörümüze +90 532 7281484 nolu hattan arayarak ya da whatsapp tan yazarak ulaşabilir, ön bilgi alabilirsiniz. Alternatif olarak bu web sayfamızdan ücretsiz randevu ya da fiyat teklifi al butonlarına tıklayarak bilgi alabilirsiniz. Cerrahımızla görüşmeleriniz yüz yüze, görüntülü ya da sesli arama şeklinde ücretsiz bir şekilde olabilir.

Tüp mide ameliyatı için İstanbul dışından gelenler 2 gece, yurtdışından gelenler ise 3 gece kalacak şekilde plan yapabilirler. Hastane dışında otelde kalmanıza gerek olmaz. Yurt dışından gelenler için havalimanından hastaneye transferiniz tarafımızca yapılır.

Tüp mide ameliyatı fiyatı nedir?

Tüp mide ameliyatı fiyatı ameliyatın yapıldığı hastane, kullanılan malzemelerin kalitesi, cerrahın deneyimi ve daha önemlisi bu işe verdiği önem ile ilgilidir. Özel hastaneler tüp mide ameliyatına olan talebi fark ederek yeni yapılanmalar oluşturdular. Özellikle yurt dışı tanıtımlar ile mümkün olduğunca düşük maliyetler ile hasta kabul etmeye başladılar. Tüp mide ameliyatı fiyatları bu derece düşük olunca, bir anlamda en düşük tüp mide ameliyatı fiyatı rekabeti ortaya çıktıkça hastaneler malzemelerin kalitesini düşürürken cerrahları bir günde çok sayıda tüp mide ameliyatı yapmaya zorunlu bıraktılar. Normal bir cerrahın kapasitesini aşan bu ameliyat sayılarında doğal olarak özenli bir tüp mide ameliyatı yapmak mümkün olmadı ve birçok risk ve problem birlikte geldi. Tüp mide ameliyatının fiyatı düştükçe özenin ve kalitenin de düştüğünden söz edebiliriz. 

Fiyat Teklifi Al

Ne Aramıştınız?