Tüp mide ameliyatı sonrası İlk 2 saat ağrı ve bulantı çeşitli düzeylerde yaşayabilirsiniz. Kuvvetli ağrı giderici ve bulantı azaltıcı ilaçlar kullanılacak. Bu erken dönemde ağızdan bir şey almıyorsunuz. Yaklaşık 2. saatte personel eşliğinde ayağa kalkacak ve tuvalete gidebileceksiniz. Yürüme ağrı ve bulantı hissini daha da azaltacak. Ağrı ilk gece azalarak devam edebilir, bu kişiden kişiye çok farklılık gösterir. Bulantı ilk saatlerde anestezi etkisi ile olabilir. Bazı kişilerde ile gece ara ara devam edebilir. Fakat hastaların çoğunda ertesi gün bulantı yok denecek kadar azalır.
Ameliyat öncesi ve sonrası süreçte diyetisyen takibi hem cerrahi sonrası sağlıklı kilo kaybı açısından hem de besin öğesi yetersizliklerine bağlı gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir.
Ekibimiz diyetisyenleri tarafından ameliyat öncesinde uygulayacağınız beslenme programınız ile diyetisyen takibiniz başlamaktadır. Ameliyat sonrasında ise ilk 1 yıl düzenli aralıklarla diyetisyenimiz tarafından takip ediliyor olacaksınız.
- Ameliyat öncesinde diyetisyenimiz size ulaşıyor, ameliyat öncesi diyeti hakkında bilgilendirme yapıyor.
Ameliyat Öncesi Diyeti
Ameliyat öncesinde genellikle 3 günlük olacak şekilde bir sıvı beslenme uyguluyorsunuz. Ameliyat öncesi beslenmenin süresi beden Kitle indeksinize (BKI) göre değişkenlik gösterebilir.
Beden kitle indeksiniz (BKI);
- 32,5-39 arası ise 2 günlük bir sıvı beslenme
- 40-45 arası ise 3 günlük bir sıvı beslenme
- 45 ve üzeri ise en az 5 günlük bir sıvı beslenme süreciniz oluyor.
Beden Kitle indeksinizden bağımsız olarak ameliyat öncesi görüşme değerlendirmesine göre daha uzun süreli ameliyat öncesi beslenme programları da uygulanabilmektedir.
Buradaki amaç; özellikle karaciğer ve karın içi yağların azaltılması, protein alımını artırarak kas dokusunun korunması, vücudu ameliyata ve iyileşme sürecine hazırlamaktır.
Hastane Süreci:
- Ameliyat olduğunuz gün ağızdan herhangi bir sıvı veya yiyecek almayacaksınız sadece çok aşırı susama durumunda kat hemşirelerinden talep ederek ağzınızda buz eritebilirsiniz. Sıvı ve besin ihtiyacınız, serumlar yardımı ile damar yolundan verilecektir.
- Ertesi günün sabahında skopi tetkikiniz (kaçak testi) yapılacak ve normal sonuçlanması durumunda su ve elma suyu tüketimine başlayacaksınız.
- Ameliyat sonrası 2. Gün su ve elma suyunun yanı sıra hafif ılıtılmış ıhlamur ve/veya açık çay içebileceksiniz. Hastanenin servis edeceği tanesiz komposto ve tavuk suyu çorbayı da tüketebiliyor olacaksınız.
- Hastaneden taburcu olduğunuz gün (3. gün) sulandırılmış ayran, yoğurdun üzerinde biriken yeşil su, et suyu, tavuk suyu, komposto, hoşaf, şekersiz ananas/vişne/elma suyu, açık çay, ıhlamur ve alışık olduğunuz bitki çayları (adaçayı hariç) tüketebilirsiniz.
Ayrıca hastaneden taburcu olmadan önce diyetisyenimiz tarafından verilen beslenme eğitimi ve kılavuz niteliğindeki “Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme” kitapçığımız sayesinde bu süreç daha uygulanabilir bir hale dönüşecektir.
Evinize Gittiğinizde:
- 3. gün ve 4.gün sulandırılmış ayran, yoğurdun üzerinde biriken yeşil su, et suyu, tavuk suyu, komposto, hoşaf, şekersiz ananas/vişne/elma suyu, açık çay, ıhlamur ve alışık olduğunuz bitki çayları (adaçayı hariç) tüketebilirsiniz.
- 5. günden itibaren tüketilenlere ek olarak, duru olarak hazırlanmış ve süzülmüş domates/bezelye/tarhana çorbaları eklenebilir. Ayrıca, sulandırılmış light kaymaksız yoğurt, laktozsuz süt, kefir, probiyotik yoğurt, soya sütü gibi süt grubu besinleri tüketebilirsiniz. Kendinizi iyi hissediyorsanız diyetisyenimize danışarak protein tozu takviyenizi de deneyebilirsiniz.
- 6. günden itibaren süzülmüş yayla ve tel şehriye çorbalarını da beslenmenize ekleyebilirsiniz.
- 7. Günden itibaren protein tozu takviyenize başlayacaksınız.
- 10. günden itibaren beslenmenize rafadan yumurta (kaşıkla yenilecek kıvamda) ve lor peyniri gibi yumuşak, az yağlı ve tuzsuz peynirleri ekleyebilirsiniz.
- 10-12. Günden sonra çorbalarınız daha kıvamlı olabilir.
- 14 ile 18. Günler arasında tüketilen besinlere ek olarak, kaşıktan dökülecek kıvamdaki (veya bebek maması kıvamında) çiğnemeye gerek olmayan püre kıvamındaki besinleri tüketebilirsiniz. (Patates, kabak, havuç püreleri)
- 17. günde yeşil yapraklı sebzelerin (ıspanak, semizotu, pazı) pürelerini tüketebilirsiniz.
- 18. günde beslenmenize muz, kabuksuz elma/armut gibi meyvelerin pürelerini dahil edebilirsiniz.
- 19. günden itibaren tüketilen besinler çatal sırtı ile kolayca ezilebilecek kıvamda olmalıdır, bu kıvamda değilse blender kullanınız.
- Bu dönemde tatlı olarak muhallebi, keşkül ve puding (Dr. Oetker şekersiz- az miktarda toz tatlandırıcı ile pişirerek-) tüketebilirsiniz. 1-2 Top sade dondurma deneyebilirsiniz. İçeriğindeki pirinç sebebiyle sütlacı ilk ay tercih etmeyiniz.
- Probiyotik yoğurdunuza kayısı, çilek, ananas, kabuksuz şeftali ekleyerek blenderdan geçirip kendi meyveli yoğurdunuzu yapabilirsiniz.
- 21. Günde ilk önce ton balığı denenmeli rahatsızlık hissedilmezse mevsim balıkları fırında, ızgara veya buğulama şeklinde pişirilerek kızartma olmayacak şekilde tüketilebilir. Balıklarda en çok kılçıklara dikkat etmelisiniz kılçıkları iyice ayıkladıktan sonra balığınızı tüketiniz.
- Bu aşamada da besinlerin yumuşak kıvamda ve sulu olmasına özen gösteriniz. Bu aşamada da besinlerin çatal sırtı ile ezilerek ya da blenderdan geçirilerek tüketilmesi gerekir.
- Daha önceden alışık olduğunuz baharatları az miktarda yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
- Meyve olarak muz, kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş elma, armut, çilek, karpuz, kabuğu soyulmuş şeftali, taze kayısı, kabuğu soyulmuş incir tüketebilirsiniz.
- Dışarıda iseniz, marketten alacağınız bebek pürelerinden (porsiyonunda 10 gramdan daha az şeker olmak koşuluyla) tüketebilirsiniz.
- Light ton balığı veya light labne peyniri ile haşlanmış yumurta salatası deneyebilirsiniz.
- 28. gün itibariyle beslenmenize ek olarak; orta yağlı kıyma ekleyebilirsiniz. Kıymayı yoğurt ile karıştırarak veya domates rendesi ile pişmiş şekilde tüketebilirsiniz.
- 30. Gün itibariyle de kıymayı köfte olacak şekilde tüketebilirsiniz. İlk köftenizi orta yağlı kıyma, yumurta, ekmek içi veya galeta unu ve sevdiğiniz baharatlar ile hazırlayabilirsiniz.
- İlk bir ay dolduktan sonra etimek kullanabilir, ya da ekmeği (tam buğday ya da çavdar) elektrikli ızgarada, tost makinasında veya teflon tavada gevrek haline getirerek tüketebilirsiniz (günde bir dilimi geçmeyecek şekilde)
- 35. Günden itibaren soğanı, salçası ve yağıyla normal bir şekilde hazırlanmış sebze yemeklerini tüketebilirsiniz.
- 40. Günden itibaren tavuk ve hindi etinin yumuşak kısımları olan siyah etleri ve but gibi kısımlar ilk olacak şekilde beslenmenize eklenebilir. Tavuk/hindi etine ek olarak çiğ yeşil yaprakları sebzelerde deneyebilirsiniz.
- 45. Günden sonra kuru baklagillerin yasağı bitiyor ve kırmızı eti beslenmemize ekliyoruz. Kırmızı ette ilk denemeyi daha yumuşak olan et grupları ile yapılmalıdır. Pişirme işlemi ise içi daha sulu kalacak şekilde olmalıdır.
45. günden sonra yasaklar hariç her türlü besini deneyerek beslenmenize ekleyebilirsiniz.
Yasaklar:
- İlk 1 ay kahve tüketimi uygun değildir.
- İlk 45 gün kuru baklagillerin tüketimi uygun değildir.
- İlk 2 ay turunçgillerin (mandalina, portakal gibi) tüketimi uygun değildir. Sularını 12. Günden sonra posasını ayırarak tüketebilirsiniz.
- İlk 3 ay mısır tüketimi uygun değildir.
- İlk 1 yıl gazlı içeceklerin (kola, fanta, gazoz, soda gibi) tüketimi uygun değildir. 1. yıldan sonrasında da tüketimini önermiyoruz.
İlk 15 gün beslenme
15. Günden sonra beslenme.
1. Aydan sonra beslenme
Sıkça Sorulan Sorular
Tüp mide ameliyatı sonrası işe dönüş için 3-4 günlük bir süre yeterlidir. Fakat bedenen çalıştığınız bir iş yapıyorsanız 10. gününüzden sonra işe dönmeniz daha uygun olacaktır. Tüp mide ameliyatı sonrası işe dönüşünüz için ameliyatınızla beraber toplamda 1 haftalık süre yeterlidir. Bu süreçte berrak sıvılardan koyu kıvamlı sıvılara geçiş yapmış olacaksınız ve yeni midenize adaptasyon sürecini evinizde geçirmiş olacaksınız. Ayrıca ara öğünlerinizde tüketebileceğiniz paketli gıdaları daha rahat yanınızda taşıyabileceksiniz.
Tüp mide ameliyatı sonrası iştah hormonu denilen ghrelin hormonunu salgılayan hücrelerde midenin alınan kısmıyla birlikte alınmaktadır. Fakat mide kaslı ve büyüyebilen bir organ olduğu için bu hormon özellikle 6. aydan sonra geri gelmektedir. Ancak ilk sıvı döneminde de bazı kişilerde iştah hissiyatı olabilir. Püreler gibi daha yoğun kıvamlı ve katı gıdalara geçiş yapıldıkça bu iştahda azalmaktadır. Tüp mide ameliyatı sonrası iştahın 6. ayda gelmesi durumunda diyetisyenimizle iletişime geçerek bu süreci nasıl kontrol etmeniz gerektiği hakkında bilgi alınız. En çok yapılan yanlışlardan biri iştahın geri gelmesiyle beraber yapılan yanlış beslenmedir. Bu süreçte tercihlerinizi protein ağırlıklı olarak belirlemek, ayakta yapılan atıştırmalıklar yerine masada oturarak yemek yemeniz ve su tüketiminize dikkat etmeniz gerekmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası spor aslında hastanede başlamaktadır. Laparoskopik cerrahiden dolayı oluşan gaz problemini yürüyüşlerle ve uygulanan ilaçlarla en aza indirgeriz. İlk 45 gün salon sporlarının (örneğin fitness, kardio, plates, ağırlık antremanları gibi) yapılması uygun değildir. Bu 45 günlük sürede ise hem sarkmaların olmaması için hem de kilo verimindeki hızı arttırmak için düzenli yürüyüş önerilir. Özellikle kilodan kaynaklanan sırt postür bozukluğunun düzelmesi için 15. günden sonra yüzmeye başlanabilir. Sırt üstü yüzmek postürünüzün düzelmesinde daha etkilidir.
Ameliyat sonrası erken dönemde protein ihtiyacınızın karşılanabilmesi ve kas yıkımının önlenmesi için protein desteği gerekmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası protein kullanımı da kişiye özeldir. 7. günden itibaren ek protein desteğine başlanır. Kendinizi iyi hissetmeniz durumunda 5. Günde de protein takviyenizi deneyebilirsiniz.
İlk 1 ay kullanıldıktan sonra beslenme şeklinize göre diyetisyenimiz tarafından ilerleyen dönemlerdeki kullanım şekliniz ayarlanacaktır.
Tüp mide ameliyatı sonrası vitamin kullanımına 5. Günden itibaren sıvı form ile başlanır her gün tüketimi önerilir, 1. aydan sonra tablet formuna üç günde bir 1 adet olacak şekilde verilmektedir. İlk 1 aylık süreçte gömlek düğmesinden büyük tabletlerin tüketimi önerilmemektedir.
Düzenli olarak 3 ayda bir (1-3-6-9-12. Ay) baktığımız kan testlerinizin sonuçlarına göre ek takviyelerde yapılmaktadır.
Tüp mide ameliyatı sonrası ishal nadiren karşılaştığımız şikayetlerden biridir. Ameliyattan bir sonraki gün geçiş testi (kaçak testi) yapılırken size içirilen ilaçlı sudan kaynaklı olabiliyor. Bu opak madde oldukça yağlıdır. Bu yüzden bağırsaklarınızın hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Hastane sürecinde gerekli müdahaleler yapılmaktadır. Ancak eve çıktığınız dönemde ishal şikâyetiniz olduğunda hemşiremiz veya diyetisyenimiz ile iletişime geçiniz. Bu süreçte yeterli su tüketiminiz oldukça önemlidir.
Tüp mide ameliyatı son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan oranlarda uygulanmaktadır. Ramazan ayı boyunca oruç tutmak, tüp mide ameliyatı veya obezite cerrahisi uygulanmış hastalarda özellikle ilk yıl içerisinde zorluklar oluşturabilmektedir. Bundan dolayı tüp mide ameliyatı sonrası ilk 2 sene oruç tutmayı pek önermiyoruz ama 12. Ay dolduktan sonra diyetisyenimize danışarak deneyebilirsiniz.
Ramazan beslenme detaylı blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık en çok yaşanılan problemlerden biridir. Bunun ana nedeni lifli gıda ve su tüketimindeki azalmalardır. Su içmeniz, hareket etmeniz ve püre döneminde diyetisyenimize danışarak lif değeri yüksek gıdaları (örneğin kivi gibi) kullanmanız tüp mide ameliyatı sonrası kabızlık sorununu azaltacaktır. 1. haftanızdan sonra probiyotik ve ekstra lif desteği alabilirsiniz. Bu destekleriniz toz, sıvı veya çiğneme tableti şeklinde olmalıdır. Bunlara rağmen kabızlık şikayetinizde düzelme olmazsa beslenme döneminize uygun ilaçlar verilmektedir. 3-4 günü geçen kabızlıklarda mutlaka bizimle iletişime geçiniz.
Tüp mide ameliyatı sonrasında katı gıdaya geçildiğinde özellikle kırmızı et tüketimi önem kazanır. Yüksek demir içeriği nedeni ile kırmızı et oldukça değerlidir. Mide küçüldüğü için demir emiliminde azalma olması normaldir. Bu eksilmeyi protein öncelikli beslenme ile kolaylıkla aşabilirsiniz. Tüp mide ameliyatı sonrası 30. günde kan tahlillerinizde demir değeriniz kontrol edilir ve takibinde her 3 ayda bir tahliller tekrarlanır. Beslenme ile demir eksikliğiniz düzeltilemiyorsa, demir eksikliği tedaviniz doktorunuz tarafından düzenlenir.
Tüp Mide Ameliyatı sonrası en çok eksikliği gözüken vitamin B12 vitaminidir. Bunun sebebi ise midemizin B12 vitamininin emiliminde büyük rol almasıdır.
Ameliyat sonrası başlanılan multi vitamin takviyelerinin de B12 vitamini gibi pek çok vitamini içermesinden dolayı B12 seviyelerinde yükselmeyi desteklediğini görmekteyiz.
Ayrıca diyetisyenlerimizin takibi ile B12 değeri yüksek besinlere beslenmenizde yer verilmektedir.
Düzenli bir şekilde yapılan kan testleri ve doktorunuz tarafından gerekli görülmesi durumunda verilecek olan takviyeler ile B12 vitamini seviyeleri korunmaktadır.
Vejeteryan veya vegan olan tüp mideli bireylerde ise düzenli B12 vitamini takviyesi gereklidir.
- Ameliyat sonrası hamile kalmak için minimum bekleme süresi 12 ay olup, ideal süresi ise 18-24 aydır. Bunun sebebi hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından tehlike oluşabilmesini engellemektir. Anne adayının yeni beslenme düzenine alışıp gerekli besin alımını düzene sokabilmesi, bu dönemde gelişebilecek komplikasyonların gebeliğe yansımaması ve iyileşme sürecinin en iyi şekilde tamamlanabilmesi için gereklidir.
- Tüp mide ameliyatı sonrası cinsel ilişki için aslında herhangi bir kısıtlama yoktur. Tedbir amaçlı 1 hafta sonrası cinsel ilişkide bulunmakta sıkıntı yoktur.
Tüp mide ameliyatı sonrası kilo kaybı sırasında yağ ağırlıklı bir kayıp olduğundan dolayı özellikle ilk kış dönemi üşüme anlamında zorlu geçmektedir ancak kilonuzun sabitlemesi ve geçen süre ile bedeninizin yeni kilosuna uyum sağlaması ile bu sorunda ortadan kalkmaktadır.
Uyuşmalar yaşanmanız durumunda ise mutlaka bizlerle iletişime geçiniz. Bu durum B vitamini gruplarında, özellikle B1 vitamini, yaşanılan eksikliklerden kaynaklanmaktadır. Erken dönemde yapılan vitamin takviyesi ile uyuşmalarda ortadan kalkmaktadır.
TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI KATI-SIVI AYRIMINA NE KADAR SÜRE DEVAM EDİLMELİDİR?
TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI GAZLI İÇECEKLER YASAK MI?
TÜP MİDE AMELİYATI SONRASI GERİ KİLO ALIMI OLUYOR MU? (Bunu ayrı bir yazı olarak mı incelesek J Kilo geri alımı ve dikkat edilmesi gereken noktalar diye)